Artikel 65B3
B3. Bijhouden van gemaakte slagen
Een speler mag erop wijzen dat een kaart in de verkeerde richting gelegd is, maar dit recht eindigt zodra zijn partij voorspeelt of speelt in de volgende slag. Als er later op gewezen wordt, kan artikel 16B van toepassing zijn.
Artikel 42
De rechten van de blinde
- Onbeperkte rechten
- De blinde is gerechtigd in het bijzijn van de wedstrijdleider informatie te verstrekken over feiten of spelregels.
- Hij mag het aantal gemaakte en niet gemaakte slagen bijhouden.
- Hij speelt de kaarten van de blinde in opdracht van de leider volgens diens aanwijzingen en zorgt ervoor dat de blinde niet verzaakt (zie artikel 45F als de blinde een speelwijze suggereert).
- Beperkte rechten
Bovendien mag de blinde rechten uitoefenen onder de beperkingen bepaald in artikel 43.
- De blinde mag de leider (doch niet een tegenspeler), als die in een slag niet heeft bekend, vragen of hij nog een kaart in de voorgespeelde kleur bezit.
- Hij mag proberen elke onregelmatigheid te voorkomen.
- Hij mag de aandacht vestigen op elke onregelmatigheid maar uitsluitend na afloop van het spelen
Artikel 43
Beperkingen voor de blinde
Met uitzondering van de bepalingen in artikel 42:
- Beperkingen voor de blinde
-
- Alleen nadat een andere speler de aandacht vestigde op een onregelmatigheid, mag de blinde het initiatief nemen tot het ontbieden van de wedstrijdleider.
- Tijdens het spelen mag de blinde niet de aandacht vestigen op een onregelmatigheid.
- De blinde mag niet deelnemen aan het spelen en hij mag over het spel niets aan de leider overbrengen.
-
- De blinde mag zijn hand niet uitwisselen met die van de leider.
- De blinde mag niet opstaan om het spelen van de leider te volgen.
- De blinde mag niet kijken naar de beeldzijde van een kaart in de hand van een der tegenspelers.
- Een tegenspeler mag zijn hand niet tonen aan de blinde.
- Straffen voor overtreding
- De blinde kan volgens artikel 90 worden bestraft voor elke overtreding van de beperkingen, opgesomd in A1 en A2.
- Als de blinde, na overtreding van de beperkingen, opgesomd in A2:
- de leider waarschuwt niet uit de verkeerde hand voor te spelen, mag elk van de tegenspelers bepalen, uit welke hand de leider moet voorspelen;
- de eerste is die de leider vraagt of het spelen van een kaart uit de hand van de leider een verzaking is, moet de leider, indien hij een onreglementaire kaart speelde, een juiste kaart hiervoor in de plaats spelen en zijn de bepalingen van artikel 64 van toepassing alsof de verzaking voldongen was.
- Als de blinde, na overtreding van de beperkingen opgesomd in A2, als eerste de aandacht vestigt op een onregelmatigheid begaan door een tegenstander, is er geen onmiddellijke rechtzetting. Het spel gaat verder alsof er geen onregelmatigheid heeft plaatsgevonden. Als de tegenspelers voordeel hebben gehaald door de onregelmatigheid, neemt de wedstrijdleider dat voordeel weg door hun score aan te passen. De partij van de leider behoudt de score die aan tafel behaald werd. (zie artikel 12)
Artikel 20F5
F5.
Uitleg van biedingen
- Een speler wiens partner een foutieve uitleg heeft gegeven, mag die fout tijdens de bieding niet herstellen of op enigerlei wijze laten blijken dat er een vergissing is begaan. "Foutieve uitleg" houdt hier in het nalaten te alerteren of afspraken bekend te maken zoals de reglementen het voorschrijven of het alerteren (of een bekendmaking) waar het reglement het niet voorschrijft.
- de eerste is die de leider vraagt of het spelen van een kaart uit de hand van de leider een verzaking is, moet de leider, indien hij een onreglementaire kaart speelde, een juiste kaart hiervoor in de plaats spelen en zijn de bepalingen van artikel 64 van toepassing alsof de verzaking voldongen was.
Een speler moet de wedstrijdleider ontbieden en de tegenstanders ervan op de hoogte brengen dat zijn partner volgens hem een foutieve uitleg gaf (zie artikel 75) maar alleen bij de eerste reglementaire gelegenheid die zich voordoet en dat is
- voor een tegenspeler aan het einde van het spel
- voor de leider of de blinde na de afsluitende pas
Artikel 26
Ingetrokken bieding, voorspeelbeperkingen
- Geen voorspeelbeperkingen
Wanneer een bieding van een in overtreding zijnde speler ingetrokken wordt, en vervangen wordt door een vergelijkbare bieding (zie artikel 23A), dan zijn er voor zijn partner geen voorspeelbeperkingen. Artikel 16C is niet van toepassing maar zie artikel 23C.
- Voorspeelbeperkingen
Wanneer een bieding van een in overtreding zijnde speler ingetrokken wordt en niet vervangen wordt door een vergelijkbare bieding en hij tegenspeler wordt, dan mag de leider bij de eerste keer dat de partner van de overtreder moet voorspelen (dat kan de uitkomst zijn), de partner van de overtreder verbieden een kleur voor te spelen die niet aangeduid werd door de overtreder in het reglementaire bieden. Een dergelijk verbod blijft van kracht zolang de partner van de overtreder aan slag blijft.